Bezoek aan YMCA Vietnam

De Solidariteitsactie 2015-2016 is bestemd voor YMCA Vietnam. Daar staat een schooltje, de Dàlat Love School dat dringend opgeknapt moet worden zodat de kinderen er fatsoenlijk les kunnen krijgen. Simone Labee en Robèrt Feith reisden af naar Vietnam om de kansen en mogelijkheden van het project te bespreken met YMCA Vietnam.

Simone vertelt: “Onze reis naar Vietnam was een intensieve, indrukwekkende en onvergetelijke ervaring. Het was voor ons allebei de eerste keer in Vietnam. We werden heel hartelijk ontvangen door Mr. Loc, de algemeen secretaris van YMCA Vietnam en Thuy An, een werknemer die gaat over de internationale relaties bij YMCA Vietnam. De eerste paar dagen hebben we in Ho Chi Minh City de projecten van YMCA Vietnam bezocht, waarbij we veel inspirerende mensen hebben ontmoet. Daarnaast hebben we ook de minder mooie kanten van het leven in Vietnam gezien, zoals het Child Center waar kinderen wonen die met afwijkingen geboren worden ten gevolge van het gebruik van Agent Orange tijdens de Vietnamoorlog. Naast deze serieuze bezoeken was er gelukkig ook ruimte voor wat toeristenactiviteiten! Zo zijn we onder andere met een bootje de Mekong River op geweest, hebben we de Cu Chi tunnels bekeken en zijn we naar een Water Puppet Show geweest.”

Dromen van een eigen gebouw

“Aan het einde van de week zijn we met Mr. Loc naar Dàlat gevlogen, waar zich het project voor de Solidariteitsactie bevindt: de Love School. Hier werden we heel leuk ontvangen met zingende kinderen en enthousiaste leerkrachten. We kwamen er echter achter dat het originele idee voor de Solidariteitsactie, het opknappen van het gebouw, niet meer mogelijk is omdat ze binnen een paar maanden dit gebouw uit moeten. We hebben met Mr. Loc om de tafel gezeten, en hebben gevraagd naar zijn ideale toekomstbeeld voor de Love School. Hierop antwoordde hij dat hij droomde van een gebouw in Dàlat die eigendom is van YMCA Vietnam, waar de kinderen les kunnen krijgen en een kantoor voor YMCA Vietnam zit.

Voor het toekomstbeeld dat Mr. Loc beschrijft is geld nodig, geld dat YMCA Vietnam niet heeft. Zonder een gebouw zijn er een heleboel kinderen die niet naar school kunnen, en waarschijnlijk hun leven lang bijvoorbeeld straatverkoper zullen zijn. Dit is waarom Robèrt Feith en ik hebben besloten om ons originele plan uit te breiden, en hulp te zoeken bij een andere YMCA in Europa of eventueel in Amerika. Hoe mooi zou het zijn om met verschillende YMCA's een school te bouwen voor deze kinderen in Vietnam? Samenvattend is ons doel om hier in Nederland te laten zien hoe de situatie in Vietnam is, dat kinderen daar op een heel andere, vaak minder fortuinlijke manier leven. Daarnaast willen we, hopelijk in samenwerking met een andere YMCA, geld inzamelen om YMCA Vietnam en deze kinderen een schoolgebouw te geven.