25 jaar Verdrag van Maastricht

Praten over politiek, mensenrechten en Europese wetgeving in bioscoopzalen en theaters? Alles is mogelijk in Maastricht! Op 7 februari bestond het Verdrag van Maastricht 25 jaar. Duizenden jonge mensen uit heel Europa kwamen naar het culturele centrum van de stad voor YO!Fest 2017. Dit om de historische gebeurtenis te vieren.

De Nederlandse delegatie bij YO!FestHet verdrag transformeerde de Europese Gemeenschap in de Europese Unie, zoals we die vandaag de dag kennen. 25 jaar later kijken de deelnemers van YO!Fest terug op wat er is bereikt, zoals de euro, Esperanto en internationale vrijwilligersprojecten. Vier Nederlandse YMCA-ers waren ook aanwezig.

Het festival had een zeer uitgebreid programma; onmogelijk om alles te zien. We vervolgden dan ook elk onze eigen weg, afhankelijk van persoonlijke interesses. Nationale vrijwilliger Willemien ging naar lezingen over ontwikkelingswerk, Ed (oud-voorzitter YMCA Europa en erebestuurder YMCA Nederland) luisterde naar de YO!Talks opgezet zoals de TED Talks (met de inspirerende Alaa Murabit, Google haar) en lokale vrijwilliger Matthijs nam de sfeer in zich op, oefende zijn Engels en zocht inspiratie voor YMCA Zutphen. Als trainee van YMCA Nederland legde ik contact met lokale organisaties om onze partnerschappen te versterken. Ook was ik bij de Nationale Jeugdraad (NJR) die een middag organiseerden voor de Maastrichtse scholieren.

Al met al was het een succesvolle en inspirerende dag. Omdat ik zelf in een grensregio ben opgegroeid, was de setting in Maastricht met haar 3 landsgrenzen, zeer interessant. Hoe zorgen we ervoor dat we grenzen uitgummen, zonder onze autonomie te verliezen? En hoe ondersteunen we grensoverschrijdend vrijwilligerswerk? Wellicht met het nieuwe European Solidarity Corps? Veel vragen blijven onbeantwoord met veel kritiek. Een ding is zeker: in deze tijden van negativiteit en onzekerheid, helpen dit soort evenementen om kennis te vergaren over de EU en haar werking en komen jonge mensen uit verschillende landen met elkaar in contact.