Ingrid (pijler Internationalisering)

Even voorstellen: Ingrid

Ingrid van Houwelingen

Ik ben Ingrid van Houwelingen, ik ben 26 jaar en ik heb zojuist de master Interventiecriminologie afgerond. Als nieuwkomer op de arbeidsmarkt wil ik graag ervaring opdoen met het bedenken en uitzetten van (sociaal) beleid en daarom ben ik begonnen als YEO bij de YMCA. Het komende jaar zal ik me onder andere bezighouden met het aanbrengen van structuur in de pijler Internationalisering en het formuleren van overkoepelende doelstellingen, zodat er meer samenhang komt binnen deze pijler. Daarnaast wil ik me samen met mijn mede-YEO’s richten op het creëren van (meer) verbinding tussen de verschillende pijlers van de YMCA.


Afscheid

Maart

Mijn laatste blog-update is alweer enige tijd geleden en in de tussentijd zijn er een hoop ontwikkelingen geweest. Eén ervan is dat ik ben aangenomen als junior onderzoeker bij de Vrije Universiteit van Amsterdam en ik daarom per 1 april ga stoppen als YEO.

Eén van mijn redenen om YEO te worden was dat ik ervaring wilde opdoen met het bedenken en uitzetten van (sociaal) beleid. Mijn belangrijkste doel was meer samenhang creëren in de pijler internationalisering door het aanbrengen van structuur en het formuleren van overkoepelende doelstellingen. Op dit gebied zijn de afgelopen maanden zeker stappen gemaakt. Zo is al het internationale nieuws ondergebracht in één maandelijkse nieuwsbrief (waarvoor je je hier kunt aanmelden) en is de werkgroep Internationalisering met veel enthousiasme van start gegaan. Janette (voorzitter) Judith (penningmeester) en Matthijs (algemeen bestuurslid) zullen een aantal van mijn taken oppakken en verder gaan met het aanbrengen van structuur binnen de pijler.

Ik heb YMCA leren kennen als een dynamische organisatie die bestaat uit enthousiaste en betrokken leden/vrijwilligers/werknemers en waar veel ruimte is voor eigen initiatief. Het is voor mij een leerzame periode geweest en ik wens mijn mede-YEO’s, de werkgroep internationalisering en de YMCA het beste!


 

Een vliegende start van 2016

Januari

De drukke feestmaand is nog maar net achter de rug, maar januari 2016 is al minstens zo vol gepland! Deze maand zullen namelijk gesprekken plaatsvinden met de kandidaten voor de werkgroep internationalisering. Ook help ik mee aan het formuleren van een reactie op de Draft Strategy van YMCA Europa en leggen we de laatste hand aan de vernieuwde internationale nieuwsbrief die eenmalig verstuurd zal worden aan alle abonnees van de @clusief.


Een leuk nieuwtje is dat we vanuit Noorwegen een uitnodiging hebben gehad om deel te nemen aan de Global Week 2016. Lijkt het je leuk om deze 5-daagse leiderschapstraining te volgen in Oslo, houd dan deze webpagina in de gaten. Hier zal binnenkort een oproep verschijnen.

2016 begon voor ons YEO’s ook met minder leuk nieuws: Roos gaat ons helaas verlaten aan het eind van deze maand, omdat er een nieuwe uitdaging op haar pad is gekomen. Hoewel ik dit jammer vind en haar input zal missen, begrijp ik haar keuze heel goed en wens ik haar heel veel succes!


Internationale nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ en een vervolg op de training in Roemenië

December

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik als YEO betrokken ben bij de vorming van de werkgroep internationalisering. Inmiddels staat de vacature hiervoor online. Lijkt dit je een leuke uitdaging, stuur dan voor 23 december een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook vertelde ik dat ik me bezig zou gaan houden met alle media-uitingen die betrekking hebben op de internationale activiteiten van YMCA Nederland. Samen met de makers van de nieuwsbrief ‘YMCA Jongerenreizen’ heb ik daarom besloten om deze nieuwsbrief vanaf januari 2016 uit te breiden met ander internationaal nieuws. Zo zal er in de eerste internationale nieuwsbrief ‘nieuwe stijl’ te lezen zijn over de belevenissen van Simone en Robèrt. Zij waren een aantal weken geleden in Vietnam in verband met de solidariteitsactie. Verder zal in de nieuwsbrief voortaan ook nieuws over internationale trainingen, vrijwilligersactiviteiten in Europa, en YMCA uitwisselingen staan. 


In mijn voorgaande blog schreef ik ook over de training in Roemenië, waaraan ik begin oktober deelgenomen heb. Aan het eind van deze training kregen alle deelnemers de opdracht om aan de hand van het geleerde zelf een activiteit te organiseren in eigen land. Afgelopen maandag heb ik daarom een workshop over communicatiestijlen gegeven aan mijn mede-YEO’s. Aan de hand van de ‘marshmallow challenge’ (klik hier voor meer informatie) hebben we onze persoonlijke communicatie stijl profiel leren (her)kennen, met als doel onze communicatie met elkaar en anderen naar een beter niveau te kunnen tillen.

Komende tijd zal ik voornamelijk richten op de vorming van de werkgroep Internationalisering en op het verzorgen van de media-uitingen over de internationale activiteiten. Wil je zelf iets kwijt over je internationale YMCA ervaringen, of heb je andere tips, neem gerust contact met me op!


 

Een eerste indruk

November

Begin oktober ben ik naar Cluj-Napoca in Roemenië geweest om daar deel te nemen aan de 10-daagse training ‘Empowering youth, Strengthening communities’. Deze training werd georganiseerd door YMCA Roemenië en er waren deelnemers uit Albanië, Oekraïne, Bulgarije, Servië, Engeland, Portugal, Spanje, Italië en Polen. De training was een interessante ervaring voor mij. Het heeft mij een indruk gegeven van waar YMCA’s uit andere landen mee bezig zijn en ik heb mijn netwerk uit kunnen breiden met internationale contacten. Altijd handig als YEO Internationalisering!

Verder ben ik als YEO betrokken bij de vorming van een werkgroep Internationalisering. Deze werkgroep gaat alle activiteiten van YMCA Nederland op Internationaal gebied monitoren. Tevens denken zij na over de visie en strategie binnen de pijler en stellen zij zowel het korte termijn als het 3-jarige internationale beleid en de bijbehorende begrotingen op. Naast het vormen van deze werkgroep ga ik me ook bezighouden met alle media-uitingen die betrekking hebben op de internationale activiteiten van YMCA Nederland.

Daarnaast heb ik met Roos (YEO jeugdwerk) het plan opgevat om een uitwisseling te organiseren tussen een lokale jeugdclub uit Nederland en een jeugdclub uit een ander Europees land. De opdracht naar aanleiding van de training in Roemenië is namelijk om deze ervaring in te zetten om een project op te starten in je eigen YMCA. Er is nog geen concreet plan, maar we zijn hierover in gesprek met YMCA Portugal en YMCA Engeland.

Er staat voor de komende periode in ieder geval genoeg op stapel!