Mariëtte (pijler Activiteiten voor kinderen met een hulpvraag)

Even voorstellen: Mariëtte

Mariette Beens

Mijn naam is Mariëtte Beens, ik ben een trotse Zwollenaar die sinds twee jaar is 'bevangen' door YMCA Nederland en haar mensen. Ik ben de opleiding CMV aan het afronden en ondertussen pak ik graag van alles op wat mij motiveert, zoals deelnemen aan het Young Executive Board. Binnen de YMCA ben ik vooral betrokken bij de Y Camps en daarom zal ik de pijler kinderen met een hulpvraag vertegenwoordigen. Er liggen veel kansen binnen de organisatie. Ik sta dan ook te popelen om hier een start mee te maken. Door middel van de blog wil ik jullie iedere maand een kijkje geven in waar ik mee bezig ben, waar ik tegenaan loop en wat er speelt binnen de pijler. Ik hoor graag jullie reacties hierop!


Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Maart

"Ik ben een kerel van 47 die alle moeite moest doen om zijn waterlanders binnen boord te houden toen ik hoorde dat mijn dochter op vakantie kon."

Naast de oude vertrouwde vakantiekampen waren er in het afgelopen seizoen nieuwe kampen in de meivakantie. Deze waren speciaal voor een organisatie waarvan een aantal werknemers in de schuldsanering zitten. Een vakantie zit er voor deze mensen en hun gezin meestal niet in. De zin hierboven was een reactie van een vader van een deelnemer. Wat is het toch fijn als je mensen blij kunt maken! In het komend seizoen wil Y Camps wij dit concept uitbreiden. Andere organisaties krijgen ook de mogelijkheid om kampen aan te bieden aan hun werknemers. Het wordt daarom een hele nieuwe doelgroep. De naam voor deze kampen is op dit moment Werkgeverskampen, maar wanneer je de nieuwsbrief ontvangt zal je zien dat Inge hard op zoek is naar een nieuwe pakkende naam. Heb je enig idee?

Het gaat al goed met de aanmeldingen van vrijwilligers. Sommige kampen zijn al 'veilig' doordat hele teams zich in een keer aanmelden. Op dit moment zijn er 33 nieuwe en 64 ervaren vrijwilligers. Twee nieuwe mannen hebben zich aangemeld. We zijn natuurlijk erg blij met de vrouwen, maar mannen als jullie dit lezen… we zijn ook op zoek naar jullie! Aankomende zaterdag is het een YMCA-dag op de Ernst Sillem Hoeve. Niet officieel, maar er vinden die dag drie YMCA activiteiten plaats: een vluchtelingenconferentie, een afsluiting van het project 'Kinderen, mij een zorg' en Y Camps organiseert een hoofdstaf- en coachdag. Vrijwilligers die hoofdstaf of coach zijn spelen binnen de kampen een belangrijke rol, vooral op de momenten dat er een knoop doorgehakt moet worden. Op 12 maart zullen zij extra trainingen krijgen om het jaar goed te kunnen starten.

En dan de deelnemers. Ook met deze aanmeldingen mogen we niet klagen. Bij de meeste doelgroepen zijn er op dit moment al meer aanmeldingen dan vorig jaar. Bij Y Kids zelfs meer dan vier keer zoveel! Voor het Tandemweekend zijn we nog hard op zoek naar mensen die als voorrijder mee gaan. Als voorrijder fungeer jij als de ogen van de achterrijder: iemand met een visuele beperking. Hierdoor kan deze persoon toch een fietsvakantie meemaken.

Ook op het kantoor zijn er nieuwe aanwinsten bij: Renske en Henriëtte. Renske is de vervangster van Jantineke. Haar kennen we al van twee jaar geleden, toen zij ook al voor Jantineke inviel. Renske is een communicatie- en marketingtijger die vol energie en nieuwe ideeën zit. Henriëtte is student aan de opleiding Pedagogiek en zij is de komende tijd de meest stabiele factor op het hoofdkantoor met haar aanwezigheid van vier dagen per week :). En ze kan nog meer, want zij heeft ook de nieuwe flyer van het Tandemweekend ontworpen.

Met deze aanvulling van het team gaan we het komende seizoen in en daar zijn we erg blij mee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!

Obstakels

Februari

We zijn alweer halverwege de maand, dus ik heb de deadline niet gehaald… Sorry! 

Waar zijn we dan allemaal mee bezig, vraag je je misschien af?
Dat is een goede vraag. In de afgelopen maanden zijn we tegen heel wat obstakels aangelopen. Dit is natuurlijk te verwachten wanneer je nog maar kort een nieuwe functie bekleed en dit ook nog maar sinds die aantal maanden in het leven geroepen is. Voor ons en voor de organisatie is het dus erg aftasten, veel overleggen en afstemmen. En veel aha-momentjes.
Leermomenten voor volgend jaar, zullen we maar zeggen. En omdat dit al snel dichterbij komt, zijn we bezig met

een uitgebreid overdrachtsdocument. Opdat de volgende lichting maar veel obstakels mag omzeilen!

Het volgende project hopen we met minder obstakels te kunnen organiseren: het ledencongres. Dit zou hét moment moeten zijn voor YMCA Nederland om haar betrokkenen trots te laten zien waar iedereen mee bezig is, waar ze tegenaan loopt en waarbij iedereen weer de motivatie krijgt om door te gaan met het mooie werk. Alleen zijn er niet zoveel leden, dus ook niet zoveel mensen om dit mee te delen. Tot nu toe had het bij veel jongeren de reputatie van een congres dat niet geschikt is voor hen. Dat willen wij dit jaar veranderen. Het ledencongres ondergaat een verjongingskuur! De komende maanden zal ik hier nog veel meer over vertellen als er meer definitief is.
En niet alleen het ledencongres, ook het lidmaatschap wordt dit jaar flink aangepakt. We hebben een aantal betrokkenen geïnterviewd met de vraag: "Waarom ben je lid van YMCA Nederland?". Of juist: "Waarom ben je nog geen lid?". En dit levert hele interessante informatie op. Lidmaatschap betekent dat jij je mening kunt geven over wat er gebeurt binnen deze organisatie. Maar dat is blijkbaar niet bekend genoeg of aantrekkelijk genoeg. Hoe kunnen we het lidmaatschap aantrekkelijk genoeg maken, zodat dit jouw geld waard is? Binnenkort volgt dus een 'nieuw lidmaatschap'. Ook dit wordt nog vervolgd!
Bij verandering vraag je natuurlijk wel om obstakels, dus dit worden nog spannende maanden. Maar het is het proberen waard, toch?

Wil jij ook je zegje doen over het lidmaatschap of het ledencongres? Neem dan even contact op met het kantoor, dan neem ik jouw mening graag mee in de organisatie van het volgende congres.

En niet te vergeten… ik ben aangeschoven bij een vergadering van de VvSV, waarbij de ideeën voor 2017 werden gepitcht. Deze commissie gaf mij direct een warm welkom. De leden hebben een duidelijke mening die voortkomt uit de langdurige betrokkenheid en het grote hart dat ze hebben voor de ouderen. Daar heb ik absoluut bewondering voor. Ik zou toch bijna de overstap maken naar het ouderenwerk! ;)
Ze zijn nog hard op zoek naar vrijwilligers voor het komend jaar. Lijkt het je leuk om een ouderenweek te begeleiden? Ga dan naar http://www.vrienden-esh.nl/contact.

Tot begin volgende maand!


 

 

De maand van de (af)rondingen

December

Aah, december. Een maand die zo voorbij vliegt. Terwijl we rennen om het jaar af te ronden en feestjes te vieren, worden we zelf rond van alle pepernoten, kerstkransjes en kerstborrels. Gelukkig heeft Y Camps vlak na de zomer al grotendeels afgerond, dus voor ons is het een andere tijd. De informatieboekjes worden geüpdatet, nieuwe kampen worden gepland, de website wordt klaargemaakt voor boekingen en Inge is op een welverdiende vakantie. De VvSV maakt zelfs al plannen voor 2017. Een aantal ideeën voor vakanties op de Ernst Sillem Hoeve zijn bedacht en worden deze maand uitgewerkt. Zoals een summerschool, muziekavonden, excursies en themavakanties en vakanties voor speciale doelgroepen. De beste ideeën worden omgezet in een pilot in 2017.


Wij als YEB maken wel een soort balans op van de afgelopen tijd. Hoe hebben we de afgelopen maanden ervaren, hoe hebben anderen ons ervaren en hoe zien we de komende tijd voor ons? Wij zijn als nieuwe jonge honden de organisatie in gekomen en we zijn de weg nog aan het vrijmaken en ontdekken. Toch zijn we gedreven om de komende tijd in ieder geval twee dingen neer te zetten. Dat is allereerst een avond waarbij we alle coördinatoren van de verschillende onderdelen van YMCA Nederland hebben uitgenodigd. Het leek het ons een goed idee om alle eilandjes weer een keer samen te brengen om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar te ontmoeten. We hebben nou eenmaal als doel om de eilandjes tot een groot geheel te maken! Door middel van een zogenaamde 'socratische methode' willen we er naast een gezellige avond ook een nuttige avond van maken. Ons tweede focuspunt is nog wat verder weg: het ledencongres van de YMCA. Dit staat gepland voor het begin van de zomer. Wist je dat je lid kan zijn van YMCA Nederland? En voor alle leden is er jaarlijks een dag waarbij de organisatie je op de hoogte brengt van wat er in het afgelopen jaar is gebeurd en wat de plannen zijn voor komend jaar. Onze leden mogen over deze zaken hun stem over uitbrengen. Dat alleen klinkt misschien niet aantrekkelijk genoeg om lid te worden, maar daar willen wij graag verandering in brengen. En we willen jongeren die betrokken zijn bij de organisatie vragen naar hun mening hierover. Er zijn namelijk nog niet zoveel jonge mensen lid. Dus wie weet dat ik je binnenkort even opbel! Wat zou jou motiveren om lid te worden van YMCA Nederland?

Nog iets leuks om naar uit te kijken: de vernieuwde Inclusief ligt waarschijnlijk voor de kerst op je deurmat! Meerdere mensen zetten zich al een tijdje in om 'de huisstijl' van de YMCA aan te passen, zoals je misschien ook al hebt gezien aan de website die in het afgelopen jaar is vernieuwd. Ook de Inclusief krijgt daarom een nieuw jasje… Ik ben erg benieuwd!

Ik wens jullie de komende weken een fijne afronding van het jaar toe en een goed begin van het nieuwe jaar.


 

Aan de slag!

November

Op het moment dat ik dit schrijf zijn de herfstkampen van Y Camps net voorbij. Alweer de laatste vakanties van het kampseizoen! Dit betekent dat het ook alweer tijd is om vooruit te kijken naar het komende seizoen. En niet alleen voor Y Camps, maar ook voor de VvSV. Want ook zij valt onder de pijler activiteiten voor kinderen met een hulpvraag.
 
Wat houdt dat in, die pijler?
Kortgezegd bestaat deze pijler uit Y Camps en de Vereniging van de Sillem Hoeve Vrienden, met de vanzelfsprekende afkorting VvSV ;). Y Camps organiseert vakantiekampen voor kinderen die wat extra aandacht nodig hebben en de VvSV organiseert ouderenweken op de thuisbasis van de organisatie: de Ernst Sillem Hoeve. Op het eerste gezicht past hun doelgroep misschien niet zo bij de titel van de pijler, maar vergis je niet: zij zijn nog jong van geest! ;) Met het bestuur van de VvSV moet ik op het moment van schrijven nog kennismaken. Zij willen nieuwe activiteiten in het leven roepen en daarover mag ik met hen brainstormen. Hun eerstkomende activiteit is de Kerstgastendagen van 23 tot 27 december. Wil je meer over hen lezen? http://www.vrienden-esh.nl/

 
Met deze twee onderdelen mag ik dus het komende jaar aan de slag. Gelukkig ben ik al even bekend met de Y Camps, dat maakt het voor mij een stuk gemakkelijker om in te schatten waar zij het meest tegenaan lopen.
Y Camps is sinds drie jaar druk bezig met zichzelf opnieuw uitvinden: zichzelf op de kaart zetten, kampen neerzetten van hoge kwaliteit en het aantrekken (en houden!) van getalenteerde en gemotiveerde vrijwilligers. Het gaat elk jaar een stukje beter! We mogen tevreden zijn wat we vorig jaar met z'n allen hebben neergezet.
Op dit moment wordt er alweer druk naar volgend jaar gekeken. De eerste versie van de planning van de vakantiekampen is al gemaakt. De werkgroep Trainen gaat zich volgende week alweer storten op de opleidingen van volgend jaar en een winteractiviteit. De nieuwe werkgroep Coachen gaat binnenkort een start maken. En naast al het organiseren betekent dit ook dat we uitkijken naar het moment dat onze Y Camps collega Jantineke en haar man een dochtertje gaan verwelkomen! Er gebeurt dus genoeg.
Zelf ga ik de komende tijd op zoek naar een samenwerkingspartner voor de doelgroep Y Kids. Andere doelgroepen zoals de SugarKidskampen, Eenoudervakanties en Vluchtelingenweken hebben al een partner, waar we erg blij mee zijn. Ook zie ik mijzelf als een afgevaardigde van alle vrijwilligers in deze pijler en zou ik jullie graag bij van alles willen betrekken. In het Young Executive Board maken we hier al druk plannen voor. Jullie vormen een belangrijk gedeelte van de organisatie en ik zou graag horen wat jullie mening is en ideeën zijn!
 
Daarom de vraag: wat zou jij het liefst willen aanpakken als je in mijn schoenen zou staan?