Erik (pijler Leiderschap)

Even voorstellen: Erik

Erik van Stokkum

Mijn naam is Erik van Stokkum, 24 jaar oud uit Veenendaal. Momenteel druk bezig met de afstudeerscriptie voor mijn opleiding Vrijetijdsmanagement. In mijn vrije tijd ga ik graag sporten of bezoek ik mooie festivals. Pas sinds een paar maanden ben ik bekend met de organisatie YMCA. Binnen de organisatie ga ik me als YEO inzetten voor de pijler YSocialBusiness. Nadat het traject vorig jaar voor het eerst succesvol is doorlopen zal het dit jaar een vervolg krijgen. Het is een spannende en mooie uitdaging om er samen met de andere YEO’s een mooi jaar van te maken waar ik veel zin in heb.


Halverwege

Maart

Wauw, inmiddels ben ik al zes maanden actief binnen de YMCA. De tijd vliegt ontzettend snel. Het is als de dag van gisteren dat de eerste kennismaking met de organisatie en de nieuwe collega's plaats vond. Tijdens het schrijven van dit blog probeerde ik voor mezelf terug te halen wat we het afgelopen jaar allemaal gedaan en ondernomen hebben. Hoe langer ik nadacht hoe meer er me te binnen schoot en zelfs dan ben ik vast nog wel wat dingen vergeten.

Op kantoor hoeven we ons nog verre van te vervelen. Er liggen ontzettend veel projecten die opgepakt kunnen worden en daarom moeten er soms ook keuzes gemaakt worden. Inmiddels zijn we als YEO's druk bezig met de voorbereidingen van het ledencongres op 18 juni. Een congres waar we zoals gewoonlijk terugkijken op het afgelopen jaar, maar ook vooruitkijken en er samen een gezellige tijd van gaan maken. Het is erg interessant en leerzaam om tijdens de voorbereidingen te ontdekken wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van het congres. Voornamelijk de verplichte onderdelen van zo'n congres waren voor mij eerst nog onbekend.

Daarnaast ben ik druk bezig met YSocial Business. Afgelopen periode hebben we de allereerste open dag gehad, wat volgens mijzelf en mijn mede organisatoren een groot succes was. Voor dit seizoen staan er nog vier andere dagen op de planning waarvan de eerste zal plaatsvinden op 19 maart. Voor meer informatie over deze en de andere dagen: https://ysocialbusiness.wordpress.com/agenda/

Dit blog heb ik met veel plezier en onder het genot van een heerlijke kop koffie geschreven terwijl de zonnestralen door het raam naar binnen vallen. Gevoelsmatig is het nooit winter geweest, maar begint nu de lente toch al aardig te beginnen. Op naar de volgende 6 maanden als YEO binnen de YMCA. Dan loopt mijn contract af, maar iets zegt me dat ik op een of andere manier nog bij de organisatie betrokken ga blijven.

Over een maandje met nieuwe updates en ervaringen van mijn kant!

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben kunt u altijd mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

Een terug-vooruitblik

Januari

Inmiddels is het alweer 2016, dus natuurlijk allereerst de beste wensen voor dit nieuwe jaar! Voor velen begint het jaar met terugkijken, uitbuiken en goede voornemens voor het jaar dat komen gaat. Traditioneel stromen de aanmeldingen bij sportscholen binnen van mensen die dit jaar eindelijk willen gaan beginnen met afvallen. Er is dan sprake van de zogenaamde ‘januaridrukte’ in de sportschool. Deze is in februari alweer over omdat 95% van de mensen inmiddels weer is afgehaakt. Vaak zijn de intenties goed, maar de uitvoering minder. Maar om in de geest

van het terugkijken en vooruitblikken te blijven ga ik beide ook even kort doen in mijn blog.

2015 ligt achter ons en wat een bijzonder jaar is dat geweest. Zelf kwam ik erachter dat de YMCA meer is dan een liedje gezongen door een groep van onder andere een indiaan en cowboy die zichzelf de Village People noemen. Namelijk dat het een organisatie is gericht op jongeren. Eentje waar ontzettend veel verschillende activiteiten plaats vinden. Ook de organisatie waar ik me verder heb mogen ontwikkelen en inmiddels al veel dingen heb mogen leren.

Eigenlijk is het gek dat ik nu in een blog ga terugkijken op 2015. Zelf ben ik er namelijk niet zo van om dat te doen. Herinneringen zijn mooi om te hebben en deze moet je ook zeker koesteren. Maar moet je er niet te lang in blijven hangen als deze niet positief zijn. Vaak heb je de mogelijkheid om er van te leren, maar je kan het verleden nooit veranderen. Als er bepaalde dingen niet zijn gegaan zoals je misschien had gewild kan je er beter van leren dan erover blijven inzitten.

Een nieuw jaar brengt altijd nieuwe kansen met zich mee. Zowel voor jezelf als ook voor de mensen om je heen of de organisatie(s) waar je actief bent. Als YEO ben ik nog tot eind augustus aan de YMCA verbonden en wie weet wat er daarna nog volgt. Allereerst natuurlijk maar zorgen dat ik samen met de anderen ervoor zorg dat de eerste lichting van de YEO’s met een tevreden gevoel terug kunnen kijken op een mooi jaar.

Inmiddels zijn de aanmeldingen voor het Social Business Booster traject van Y-Social Business binnen. Komende zaterdag (9 januari) is de kick-off hiervan. Eigenlijk is de inschrijving al gesloten, maar mocht je nog een briljant idee hebben schroom dan niet om alsnog even contact op te nemen met ons.

Over een maandje komt mijn volgende blog weer online. Dan in ieder geval een mooie update over de Social Business Booster en wie weet wat nog meer!

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben kunt u altijd mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Surprises

December

Soms lijkt het wel alsof de tijd vliegt. Voor mijn gevoel is het nog maar een week geleden sinds mijn laatste blogupdate op deze site verscheen. De realiteit is dat we inmiddels alweer een maand verder zijn en er enorm veel gebeurd is. Vergaderingen hebben plaats gevonden, contacten zijn gelegd, afspraken zijn gemaakt en er staat nog veel te gebeuren. Graag wil ik u weer meenemen in een kort verslag van mijn belevenissen binnen de YMCA.

Als YEO's raken we steeds beter op elkaar ingespeeld. We weten wat elkaars sterke en zwakke punten zijn en hoe we deze het beste kunnen benutten. Soms blijven we elkaar echter nog steeds verbazen en komen we achter verborgen (soms zelfs voor de persoon zelf) talenten. Feit is wel dat het voor ons erg prettig samenwerken is. Toch een mooie bijkomstigheid wanneer een ieder van ons vier hier drie maanden geleden vol frisse moed aan dit avontuur begon.

Naast de activiteiten die we met elkaar oppakken ben ik het meest van de tijd bezig voor YSocialBusiness. De eerste aanmeldingen voor het traject van 2016 zijn alweer binnen maar we zijn nog steeds op zoek naar meer deelnemers. Mocht u nog mensen weten voor wie het interessant is laat dit dan vooral weten aan die personen of ons. En mocht u zich afvragen wat YSocialBusiness is of doet verwijs ik graag naar mijn vorige blog. Het traject heeft inmiddels ook een naam gekregen. De Social Business Booster! Dit ook met het oog op de toekomst wanneer we met YSocialBusiness de activiteiten nog verder willen gaan uitbreiden.

De YMCA zelf blijft een gigantische ontdekkingstocht en ik vrees dat ik zelfs op het moment dat mijn periode als YEO erop zit er nog veel zaken en activiteiten zijn waar ik (helaas) geen weet van heb. Wel kom ik met steeds meer mensen in aanraking en merk ik met hoeveel passie men bezig is met de YMCA. Iets wat ik prachtig vind om te zien dat zoveel mensen zich vrijwillig inzetten voor een organisatie die zich richt op jongeren.

Inmiddels heb ik alweer een blog vol getypt over alles wat ik meemaak. Voor mijn gevoel ben ik nog lang niet klaar, maar andere ervaringen bewaar ik voor een volgend blog.

Alvast hele prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toegewenst en tot volgend jaar!

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben kunt u altijd mailen naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


 

De warming-up

November

Inmiddels ben ik twee maanden bezig als onderdeel van het Young Executive Board (YEB). Twee maanden die in het teken stonden van het leren kennen van de gigantische organisatie genaamd YMCA. Zelfs na deze twee maanden durf ik nog steeds niet te zeggen dat ik alle afdelingen, mensen en verantwoordelijken precies ken of weet wat ze allemaal doen.
Gelukkig ben ik niet alleen in het YEB en hebben we allemaal onze eigen pijler waar we ons op mogen richten. Voor mij is dit de pijler ‘Leiderschap’ wat voornamelijk inhoudt bezig zijn met YSocialBusiness.

Voor de mensen die nog niet bekend zijn met YSocialBusiness: YSocialBusiness is een vrij nieuw concept binnen de YMCA waarbij jonge sociale ondernemers de kans wordt geboden op een vliegende start bij hun eigen onderneming. Wat dit precies inhoudt vraagt u zich nu misschien af? Dit houdt in dat we in een traject van een half jaar door middel van verschillende trainingsdagen jonge ondernemers helpen met het opzetten van hun eigen onderneming. Nadat vorig jaar het eerste traject succesvol is doorlopen zal het dit jaar een vervolg gaan krijgen.

Wat komt er kijken bij je eigen onderneming? Wie is je doelgroep? Wat is je verdienmodel? Wie zijn je concurrenten? Wat maakt jou onderneming uniek? Wat zorgt ervoor dat jou onderneming sociaal is? Waar moet je opletten bij de financiën? Dit zijn allemaal vragen waarop deze ondernemers antwoord gaan krijgen. Daarnaast heeft men ook de mogelijkheid om elkaar te versterken met ieders eigen kennis en ervaringen.

Sinds begin oktober zijn we als YSocialBusiness weer begonnen met de organisatie van het nieuwe traject dat vanaf januari zal gaan starten. Dit vergt natuurlijk veel organisatie, planning en inzet om ook het nieuwe seizoen tot een succes te gaan maken. Naast de zaken die wij als YSocialBusiness zelf kunnen regelen hebben we ook deelnemers en coaches nodig. De deelnemers zijn de jonge ondernemers met een mooi idee van een onderneming waarbij ze mee rondlopen en wellicht op het punt zijn dat ze wel willen maar niet kunnen. Hierbij komen ook de coaches om de hoek. De coaches zijn professionals uit het werkveld die worden gekoppeld aan een van de deelnemers. Hun kennis en ervaring kunnen door de deelnemers benut worden om aan hun vliegende start te komen voor hun onderneming!

Dus mocht u dit lezen en denken, ik ken iemand voor dit traject, en dit kan zowel een potentiële deelnemer als ook coach zijn, laat dit dan vooral weten!

Persoonlijk merk ik ook dat de YMCA steeds meer bij mezelf gaat leven en kom ik erachter wat voor mooie dingen er spelen binnen de organisatie. Voor nu sluit ik de update van deze maand af en beloof ik dat er over een maandje weer een update komt over mijn activiteiten als YEO!

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben kunt u altijd mailen naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.