De volgende vrijwilligers, groepen en activiteiten zijn genomineerd voor de YIP Award 2019. In willekeurige volgorde:

1. Jongeren aan Zet

genomineerden Yip 1: Jongeren aan ZetJongeren aan Zet is een preventief programma voor 12-16 jarigen rondom een thema dat aansluit bij de leeftijdsfase van de jongeren. De afgelopen jaren passeerden onder andere de volgende thema’s de revue: Survival of the fittest, Grenzeloos en We Connect. Binnen het programma volgen jongeren workshops waarbij ze op creatieve wijze gestimuleerd worden hun mening te vormen, oorzaak en gevolg te ontdekken en positieve en negatieve kanten te belichten van de keuzes die ze maken. Andere belangrijke aspecten zijn ontmoeting en uitwisseling. Alle tieners uit de omgeving worden uitgenodigd en kunnen deelnemen. Dus ook de jongeren die niet verbonden zijn aan of actief bij een club of kerk. Jeugd komt elkaar tegen op de JAZ! Per JAZ nemen zo’n 80-100 jongeren deel. JAZ wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers van verschillende verenigingen. Deze werkgroep neemt de hele organisatie op zich en wordt ondersteund door YMCA Jeugdwerk.

 

2. Leonie Burggraaf en Joeri Sterringa: #Ikbenopen

genomineerde 2: Leonie Burggraaf en Joeri Sterringa: #IkbenopenIn Nederland is er nog te weinig bewustwording als het gaat om mentale gezondheid. Het openlijk bespreekbaar maken van mentale problematiek is nog steeds een groot taboe. Gezien de huidige problemen binnen de GGZ en de enorme wachtlijsten is het tijd voor een verandering!
Daarom lanceren Leonie en Joeri dit jaar de Nederlandse versie van de #IAMWHOLE-campagne, in 2016 gestart door YMCA Engeland & Wales. Via een online challenge dagen wij iedereen uit om openheid rondom mentale gezondheid te steunen en te delen. Door de samenwerking aan te gaan met partners uit het werkveld vormen wij de eerste collectieve online challenge van Nederland. Met als doel dat we de taboes rondom mentale problematiek eerder bespreekbaar durven maken en zo preventief mensen eerder bereiken die hulp nodig hebben.

 

3. Wendy en Arie Huizer

genomineerde 3 Wendy en Arie HuizerArie Huizer is via zijn vrouw in buurthuiswerk en kinderactiviteiten gerold. Eind jaren ’80 is hij samen met een andere CJV-vrijwilliger een klaverjasavond voor ouderen gestart en sindsdien is hij volop actief binnen CJV Feijenoord. Samen met dochter Wendy organiseert hij verschillende kinderactiviteiten en als klusjesman weet hij altijd wel een oplossing te vinden bij het onderhouden van ons gebouw. Plezier voor de kinderen staat voorop, hij is altijd in voor een grap en een grol!

Wendy is al tien jaar eindverantwoordelijke voor de Komperisinsoos op woensdagavond: een gezellige activiteit met sport en spel, knutselen of wiiën voor jongeren van 7 t/m 12 jaar. Doordat kinderen vaak al vanaf jonge leeftijd de activiteiten bezoeken, zie je ze opgroeien en veranderen. Het is erg leuk om te zien hoe gezellig ze het vinden en hoeveel lol ze beleven aan de activiteiten.
Daarnaast is Wendy sinds zes jaar penningmeester van de stichting die ons eigen gebouw beheert.

 

4. YMCA Westenholte

genomineerde 4: YMCA WestenholteIn de wijk Westenholte in Zwolle hoort men sinds een tijdje een nieuw geluid. Dat zijn de jeugdwerkers van de YMCA die samen met vrijwilligers druk de volgende activiteit aan het voorbereiden zijn! Kookworkshops, stormbanen, speelmiddagen, sporttoernooien… samen met de enthousiaste vrijwilligers is weinig onmogelijk. Wij geloven dan ook in de kracht van verbinding, mensen bij elkaar brengen omdat je samen meer voor elkaar krijgt dan alleen!
Wij van YMCA Westenholte vinden dat iedereen welkom is en zich thuis mag voelt, zodat er aandacht voor elkaar is en we samen aan een doel kunnen werken. Mensen met passie helpen jongeren hun talenten te ontdekken en gebruiken! Maar bovenal plezier hebben!!!

 

5. Valerie Pronk

genomineerde 5: Valerie PronkValerie heeft het afgelopen jaar bij YMCA Scheveningen ontzettend veel werk verzet met aanvragen voor subsidie voor Plusone, een project over mental health. Daar heeft ze meer gegeven dan wat haar gevraagd werd. Daarnaast geeft ze muzieklessen bij YMCA Scheveningen. En alsof dat nog niet genoeg is, is zij ook vice-voorzitter van YES (Youth Empowerment Space), hét jongerenplatform van YMCA Europe. Valerie is een erg gewaardeerde vrijwilliger, die altijd open staat om taken op te pakken. Een door en door YMCA’er die mooie dingen doet voor zowel YMCA als de maatschappij.

 

 

6. Mark Mieras

genomineerde 6: Mark MierasMark is bij YMCA Zutphen al jaren een begrip. Vroeger was hij dit bij Jipperdepip, Stoer!! en kampen zoals Wiedebebea. En door de jaren heen is hij een bekendheid geworden op het Zomerfestival, waar tegenwoordig 250 kinderen zich een week lang vermaken. Hier is hij altijd wel op een manier betrokken geweest bij de organisatie, in de hoofdleiding of ook later, als voorzitter van onze vereniging. Mark is erg sociaal: altijd in voor een praatje, met jong en oud! De kinderen kenden hem vaak als een van de hoofdrolspelers in de toneelstukjes die op het kampterrein opgevoerd worden. Omdat Mark zich al jarenlang inzet voor onze vereniging, zowel als organiserende of deelnemende vrijwilliger, willen wij hem heel graag in het zonnetje zetten voor al zijn werk! Dankjewel Mark!

 

 

7. CJV Borne

genomineerde 7: CJV BorneHallo daar! Wij zijn het: CJV Borne. Voor verschillende leeftijdsgroepen organiseren we wekelijkse clubavonden. Bij ons is iedereen tussen de 5 en 21 jaar welkom. Ruim 115 jaar bieden wij jongeren een gezellige tijd en verbinden we door middel van sport en spel. Respect staat hierbij voor ons centraal. Vanuit ons clubhuis ondernemen we zowel binnen als buiten gave spelletjes. Daarbij sluiten we zo goed mogelijk aan bij de beleving van onze leden en luisteren goed naar wat zij verlangen. Eén week in het jaar overnachten we in een kampeerboerderij voor een zomerkamp bol van gave activiteiten! Met behulp van alle vrijwilligers, leden en ouders zijn we in staat toffe activiteiten te organiseren. En door de doorstroom van oudste leden als leiding, blijven we dit nog minstens 100 jaar doen!

 

8. Bianca Kas

genomineerden YIP 8: Bianca KasWat een verrassing, een nominatie voor de YIP Award, maar heb ik die eigenlijk wel verdiend? Er zijn zoveel vrijwilligers en groepen, waarom ik?
Mijn naam is Bianca Kas, leerkracht in hart en nieren. Dit wist ik nog niet toen ik begon aan mijn mbo en later hbo op het gebied van recreatie en toerisme. Tijdens mijn opleidingen waren mijn favoriete lessen spel en sport, drama en muziek. Ik liep stage op campings en bij een evenementenbureau en in mijn derde jaar kwam ik bij YMCA Nederland terecht voor mijn beroepsopleidende stage. Dat is nu 23 jaar geleden, overbodig te zeggen dat ik niet meer weg ben gegaan. Bij YMCA Vakanties en later Fun2stay heb ik kampen gedraaid (en nog steeds), stafleden getraind en gecoacht. Het mooiste van de kampen is dat de kinderen, de staf en ikzelf even helemaal in een andere wereld zijn. Heerlijk kunnen genieten van leuke momenten met elkaar. Ik wil degene die mij genomineerd heeft bedanken, want ik doe dit met liefde! Dus bedankt en wie weet tot ziens in Leusden bij Fun2stay.

 

Stemmen voor de YIP Award 2019 was mogelijk tot en met 13 juni.

Nomineren kan het hele jaar door! Mail naar yip-award@ymca.nl