Internationaalinternationaal-nieuwsNieuws

Sommige buitenlandse YMCA’s hebben een speciale relatie met de Nederlandse YMCA. Sinds de herfst van 2019 behoort YMCA Wit-Rusland tot deze categorie. Met een handtekening werd het partnerschap van YMCA Nederland en YMCA Wit-Rusland officieel!

Bezoek van ver

Een kernpunt van het Partnerschapsverdrag is de wederzijdse uitwisseling. Het is dus even belangrijk dat Nederlandse YMCA’ers worden geïntroduceerd in de Wit-Russische (kamp)gebruiken en gewoonten als andersom!

Flitsend voorbeeld van deze uitwisseling vond plaats in het begin van december. Drie bezoekers uit Wit-Rusland arriveerden in Nederland, en werden voor drie dagen meegenomen naar verschillende hoeken van het land. De Wit-Russen werden rondgeleid over het kampterrein van Leusden, ook kregen ze een inkijkje in de activiteiten van lokale YMCA’s . Zo bezochten ze YMCA Zutphen en YMCA Scheveningen.

In Zutphen vond er een interculturele avond plaats. Nederlandse vrijwilligers organiseerden Nederlandse activiteiten. Ook werd er Wit-Russisch gekookt en was er natuurlijk voldoende ruimte voor discussie over de verschillende YMCA activiteiten in Wit-Rusland en Nederland.

In Den Haag werden de bezoekers goed ontvangen. Lokale YMCA’ers verzorgden een rondleiding door Den Haag. De bezoekers keken hun ogen uit naar de Nederlandse straten, het Koninklijke paleis en het Binnenhof. Ze verbaasden zich over een stad die zo anders is dan ze gewend zijn.  S’ avonds at het gezelschap van vrijwilligers en bezoekers pannenkoeken in Scheveningen.

Na twee volle en intensieve dagen keerden de bezoekers weer huiswaarts, vol inspiratie en goede ideeën. De Internationale Commissie kijkt terug op een geslaagd bezoek en ziet het partnerschap vol vertrouwen tegemoet.