Soms zit het werk van een jeugdorganisatie echt in een flow, en vallen alle puzzelstukjes op de plek.

Genoeg deelnemers, enthousiaste vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken, een goede band met de gemeente die het werk subsidieert. Helaas is dit in veel gevallen niet overal het geval. En dat is ook logisch, soms stopt een belangrijke vrijwilliger, of er zijn bezuinigingen in je gemeente waardoor de subsidie weg dreigt te vallen… Het werk kan helaas niet altijd in de flow zitten.

Bij de YMCA zijn meerdere jeugdwerkers of jeugdwerkadviseurs in dienst om het jeugdwerk in gemeentes, wijken of buurten te helpen en te ondersteunen. Hierbij kan je aan meerdere dingen denken:

Advies: Loopt het jeugdwerk niet meer vanzelf, en wordt het werk door steeds minder mensen gedragen, terwijl het tegenovergestelde zou willen. Eén van onze beroepskrachten kan dan eens enkele sessies met jullie verkennen wat er gedaan kan worden, en wat de stappen zijn om weer op stoom te komen.

Hulp: Soms blijven cruciale werkzaamheden binnen het jeugdwerk liggen. Het kan zijn dat een vrijwilliger net gestopt is, dat er teveel werkzaamheden liggen, of er simpel niemand te vinden is met de juiste kwaliteiten. In dat geval kan het zijn dat de hulp een jeugdwerker een goede tijdelijke oplossing is. Bijvoorbeeld om contacten voor het jeugdwerk op te bouwen, promotie te maken en zo te zorgen voor meer deelnemers of vrijwilligers, of om als motor te dienen achter de vrijwilligers.

Ondersteuning: Ambtelijke taal en subsidieregels over (jeugd)beleid kunnen heel verwarrend zijn en veel tijd kosten. Of heeft de gemeente besloten dat jouw vereniging niet meer onder de subsidie valt? Soms verstaan vrijwilligers en de gemeente elkaar simpelweg niet, en kan een jeugdwerkadviseur meelezen of helpen bij een gemeentelijke aanvraag, of samen met vrijwilligers het gesprek met de gemeente aangaan, en op die manier het contact, waar nodig, te herstellen.

Kijk hier ook voor meer informatie over wat een jeugdwerker voor je kan betekenen.

Niet lid van de YMCA, maar heb je ook vragen over deze zaken? Neem gerust contact op, dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen doen.