Hieronder vind je de trainingen van de YMCA die dieper op specifieke stof ingaan, en je daardoor meer handvatten geven.

groepsdynamica
Zet een groep mensen bij elkaar en er ontstaat een boeiend proces. Welke fases doorlopen ze? En hoe kan je hier als begeleider goed mee omgaan of juist gebruik van maken? Kent een groep elkaar net, dan ga je andere dingen doen dan als een groep elkaar al langere tijd kent. Door de juiste spellen in te zetten kan kan je een groepsproces sturen, maar hoe weet je welke kant je ze heen zou moeten sturen? Dit soort vragen komen aan bod binnen deze workshop.

leiderschap in groepen
Elke groep reageert anders. Hoe zit het proces van een groep in elkaar, hoe ontwikkelen ze? En hoe kan je hier als begeleider goed mee omgaan of juist gebruik van maken? Jouw houding, jouw manier van leiding geven heeft invloed op de reactie van de groep. Welke stijl van leidinggeven zet je wanneer in, hoe kan je een groepsproces daarmee sturen en hoe weet je welke kant je ze heen zou moeten sturen? In deze workshop kijken we naar leiderschap, en hoe dit samenhangt met de ontwikkelingen in een groep. Zeker een aanrader voor (toekomstige) jeugdleiders!

21 eeuwse vaardigheden

communicatiestijlen
Soms werk je voor je gevoel goed samen en toch versta je elkaar niet. Waarom is iemand zo traag of juist zo kortaf? Waar is het goed voor dat je zulke harde humor gebruikt of steeds over problemen hebt? Het antwoord ligt misschien wel in de communicatiestijl die iemand het liefst gebruikt. In deze workshop gaan we er verder op in en leer je de andere stijlen herkennen en gebruiken.

conflicthantering
Iedereen heeft ermee te maken, in het werk, op school en natuurlijk ook op kamp of binnen het jeugdwerk: conflicten. Goede conflicthantering is daarom heel belangrijk. Welke manieren zijn er om met conflicten om te gaan? Hoe benut je conflicten en hoe kun je conflicten constructief ombuigen naar dialoog en zorg je dat je er weer uitkomt? In deze workshop komt het aanbod.

de zin van evalueren
Wat is evalueren, hoe kun je het inzetten en wat doe je met de uitkomsten? Tijdens deze instructie krijg je voorbeelden van evaluatievormen en bepaal je welke vormen passen bij jullie activiteiten. Of het nu op het werk is, op school of bij je jeugdactiviteiten, iedereen is erbij gebaat als je het beste in elkaar naar boven haalt.

enthousiasme of allergie

feedback geven
Feedback, het liefst in de vorm van opbouwende kritiek, is daarbij essentieel. Maar hoe zorg je ervoor dat de vrijwilligers het niet ervaren als kritiek, en het de gewenste resultaten oplevert?

goed vrijwilligersbeleid
Vrijwilligers zijn de drijvende kracht van de jeugdorganisaties. Het vinden van nieuwe vrijwilligers is soms lastig, maar veel vaker is het veel lastiger om ze vast te houden? Hoe bind je ze aan je organisatie en blijven ze zich inzetten voor het werk dat ze doen? Hoe maak je een goede sfeer waar de vrijwilliger zich thuis voelt en welke benadering is het meest effectief?

Wat is de deal?