De YMCA in Nederland werd opgericht op 23 oktober 1853 en is daarmee de oudste jongerenorganisatie van Nederland.

Clubwerk

Door heel Nederland zijn er circa 250 clubs die jeugdwerk aanbieden. Dat variëert van bijbelclubs tot knutselclubs, van jongerensoos tot huttenbouwweken en alles wat daar tussen zit. Een uitgebreid overzicht van het werk van YMCA Jeugdwerk staat op de website www.ymcajeugdwerk.nl

Zomerkampen

In de zomervakantie gaan er ruim 1.000 kinderen, jongeren en alleenstaande ouders met hun kinderen op zomerkamp met de YMCA. De afdeling Y Camps is verantwoordelijk voor de uitvoering van de zomerkampen voor kinderen en jongeren met special needs, bijvoorbeeld omdat ze ADHD of diabetes hebben, uit hun eigen land gevlucht zijn of in een eenoudergezin opgroeien.
Kinderen die geen extra begeleiding nodig hebben, kunnen bij Fun2Stay op het Kampeercentrum Leusden op zomerkamp.
Jongeren vanaf 16 jaar die geïnteresseerd zijn in ontmoetingen met andere culturen binnen Europa kunnen op buitenlandse reis met YMCA Jongerenreizen.

Internationaal

YMCA Nederland is onderdeel van YMCA Europa en van de Wereldbond van YMCA’s. Over de hele wereld zijn er in 119 landen afdelingen van de YMCA. Vanuit YMCA Nederland vinden er regelmatig uitwisselingen en ontmoetingen plaats.