Een delegatie van 50 Nederlanders reisde begin augustus naar Londen om daar het verjaardagsfeestje van de YMCA mee te vieren. Het is dit jaar namelijk precies 175 jaar geleden dat sir George Williams met enkele vrienden in Engeland de YMCA oprichtte. Een week vol inspirerende workshops, TED-Ed Talks, optredens en meer. Maar vooral internationale ontmoetingen, verbinding en geweldige ervaringen.

 

Enkele van de Nederlandse deelnemers. Foto: Philip Wilson.

Tijdens de openingsceremonie gaf Jayathma Wickramanayake, de gezant van de Secretaris-Generaal van de VN voor de Jeugd, een inspirerende toespraak. Ze zei onder meer: “Jullie zijn niet alleen de leiders van morgen, jullie zijn de leiders van vandaag. Als ze de juiste handvatten en mogelijkheden krijgen, maken jongeren de wereld een betere plek. Onze generatie heeft de kracht een fundatie voor een betere wereld te leggen”.
Ook enkele Nederlandse deelnemers verzorgden workshops. Zo gaf Valerie Pronk samen met vrijwilligers van YMCA Zutphen een workshop over het opzetten van een zomerkamp voor kinderen voor wie het niet vanzelfsprekend is dat ze op vakantie gaan.

Het thema van dinsdag 6 augustus was caring oftewel zorgzaam. Er was veel aandacht voor mental health awareness, voor YMCA Nederland een actueel thema. Loizza Aquino vertelt in haar toespraak over een goede vriend en wat ze voor zijn nagedachtenis gedaan heeft: erover praten. Een van de meiden zei na zo’n gesprek: “Ik had de woorden mental en health nog nooit in één zin gehoord!”
Een van de deelnemers volgde twee workshops: “Beide vond ik heel erg inspirerend. #iamwhole stimuleert mensen om open te zijn over hun psychische klachten en #iamreal zet zich in om een positief zelfbeeld te stimuleren. Ze hebben modules voor basis- en voortgezet onderwijs en proberen ook via de media meer realiteit en diversiteit van mensen te brengen.”

YMCA175 was een geweldig event met ruim 300 uur aan workshops, seminars en sessies over uiteenlopende onderwerpen zoals mensenrechten, verandering en leiderschap. De jongeren kregen ook de kans deel te nemen aan een TED-Ed workshop. Tijdens de workshop leerden ze hun verhaal te zo te vertellen dat het impact heeft, wereldwijd bereik kan genereren en ook in hun eigen groepen indruk maakt.

Zoals altijd bij YMCA-events werd er volop inspiratie opgedaan en fanatiek YMCA-pins geruild. Enkele deelnemers: “Daarnaast is het gaaf om te zien hoe snel je vrienden maak en een internationaal netwerk opbouwt.” en “Zeker voor herhaling vatbaar!”
En voor de thuisblijvers: alle keynotes, optredens, devotions, expert panels en feestjes in de grote hal zijn terug te zien op de website van Y175.

De voltallige Nederlandse delegatie.