21 en 22 oktober 2023

Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder

Congres Y170

‘Gelijkwaardigheid en Inclusie’

En de rol en betekenis van vrijwilligerswerk hierin.

Het aftellen is begonnen!

2023/10/21 08:00:00

Programma

LET OP! Het programma kan nog op details worden gewijzigd. Geen zorgen, wij houden jullie netjes op de hoogte.

Als je je aangemeld hebt, ben je zelfs de eerste die het hoort.

 

Zaterdagochtend 21 oktober

09.00 uur: Inloop

09.45 – 10.15 uur: Plenaire samenkomst

10.30 – 11.30 uur: Eerste ronde workshops (uitsluitend in het Engels)

11.45 – 12.40 uur: Tweede ronde workshops (uitsluitend in het Engels)

11.45 – 12.40 uur: Ledencongres voor de leden

 

Zaterdagmiddag deel 1

12.45 – 13.45 uur: Lunch

14:00 – 15.15 uur: Keuzeprogramma

 

Zaterdagmiddag deel 2

15.30 – 16.15 uur: Spreker Filip Coussee

16.30 – 17.30 uur: Pubquiz

17:40 – 18:25 uur: Inchecken hotelkamer

 

Zaterdagavond

18.30 – 21.00 uur: Diner + award uitreiking met een muzikale omlijsting van Amber Rosa Lynn

 

Zondag 22 oktober

07.00 – 09.45 uur: Ontbijtbuffet

10.00 – 11.00 uur: Feestelijke dankdienst/viering met dominee Ruben den Hertog en Gospelkoor Scheveningen

11.15 – 12.15 uur: Inspiratiesessies

12.30 – 13.30 uur: Lunch (to go)

Belangrijke informatie

Kosten en voorwaarden

Kom 1 of 2 dagen en laat je onderdompelen in de wereld van de vrijwilliger en neem deel aan de vele interactieve programma’s of ontmoet gelijkgestemden uit de diverse groepen.

Tot en met 1 oktober kan je je nog aanmelden, mits er nog plaats is. Wat we uit ervaring weten is dat tijdens congressen de kamers vrij snel volgeboekt zijn.

Alle consumpties die ‘s avonds genoten worden, zijn voor eigen rekening.

 

Dresscode

Om het weekend een feestelijk karakter te geven, kunnen we ons voorstellen dat we ook beetje feestelijk kleed gaan. Wij geven dan ook de voorkeur aan een dresscode, namelijk Casual Chic.

 

Workshops

Alle workshops worden in het Engels gegeven en opgenomen zodat je het later terug kan beleven en niks mist. De workshops worden tegelijkertijd gegeven door internationale sprekers van YMCA, zie kopje ‘Sprekers’ voor meer informatie over onze sprekers.

 

Hoodie

We hebben speciaal voor ons 170 jarig bestaan een bijzondere hoodie laten maken. Je kan deze bestellen als pre-order voor het speciale tarief € 32,50. Tijdens het congres kan je betalen en ligt de hoodie voor je klaar. De hoodie is verkrijgbaar in 3 kleuren (navy/rood, blauw/geel en groen/wit), in het aanmeldformulier kan je je pre-order duidelijk maken.

 

Parkeren

Voor het gehele weekend geldt een gratis parkeren.

 

Kamerreservering

Het liefst willen we natuurlijk dat iedereen blijft slapen, we hebben dan alle tijd om met elkaar te praten en te lachen. Vandaar dat we de prijs hebben verlaagd om het voor een ieder toegankelijk te maken.

De organisatie behoudt het recht om een andere kamerindeling te hanteren als de situatie daarom vraagt.

Mocht je blijven overnachten, kan je in het hotel op zaterdag 21 oktober van 17:30 tot 18:30 uur inchecken.

 

Bevestiging van inschrijving

Na jouw digitale inschrijving ontvang je van ons een definitieve bevestiging van ons per mail.

Heb je binnen 24-uur niks ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Verhinderd

Als je verhinderd bent kan je collega in jouw plaats deelnemen. Graag dan naam, functie en het e-mailadres van desbetreffende collega aan ons doorgeven. Indien je jouw inschrijving wil annuleren dien je rekening te houden met de volgende regelingen:

Bij annulering tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden, berekenen wij 50% van het bedrag als annuleringskosten. Bij latere annulering ben je het volledige bedrag verschuldigd.

Sprekers

Tijdens het tweede deel op zaterdagmiddag, zal onze spreker Filip Coussée je meenemen in de wereld van YMCA jeugdwerk en de bijbehorende zeven pijlers.

De YMCA is met zijn 170 jaar de oudste jeugdorganisatie in Nederland, al is zo’n oordeel zeer afhankelijk van wat we (soms retro-actief) beschouwen als jeugdwerk. We vinden in de zeven pijlers van het YMCA jeugdwerk heel wat elementen die we door de geschiedenis heen als kenmerkend zijn gaan zien voor wat we vandaag definiëren als jeugdwerk. In deze presentatie staan we stil bij hoe jeugdwerk zich ontwikkeld heeft, welke wegen we daarbij hebben ingeslagen en vooral ook welke wegen we links lieten liggen.  

We gaan op bezoek bij verschillende jeugdwerkpioniers, waar George Williams er uiteraard één van is. We bekijken hoe hun ideeën nog steeds voortleven in onze actuele jeugdwerkdiscussie en we staan stil bij de lessen die we daaruit kunnen trekken voor de YMCA, zeker ook in het licht van de actuele, enigszins gehypete, inclusie- en diversiteitsidealen.  

We besluiten dat de waarde van inclusie in het jeugdwerk overschat wordt en dat de focus wat meer mag verschuiven naar inclusie door het jeugdwerk.

 

Filip Coussée

Filip Coussée is doctor in de pedagogische wetenschappen en deeltijds verbonden aan de vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek van de UGent. Hij focust, vanuit historisch perspectief, op de pedagogische aspecten van sociaal werk en de sociale aspecten van pedagogische praktijken. Hij organiseerde, samen met de Youth Partnership, tussen 2008 en 2018 zes internationale workshops rond de geschiedenis van het jeugdwerk in Europe. In 2011 was hij voorzitter van de internationale visitatiecommissie Positief Jeugdbeleid in Nederland.  Professioneel werkt hij al ruim 10 jaar als coördinator van een oriëntatiecentrum jeugdhulp in West-Vlaanderen.

 

Peter Nasir [YMCA Oost-Jeruzalem]

Peter Nasir is de Algemeen Secretaris van YMCA Oost-Jerusalem. Zijn werkgebied beslaat de Palestijnse gebieden in het Heilige Land. Dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Hij zal vertellen over de diverse programma’s die YMCA Oost-Jerusalem aanbiedt. Hij legt hier speciale nadruk op de programma’s rondom de mentale ontwikkeling van de Palestijnse jeugd. YMCA Palestina doet veel aan traumaverwerking en mentale hulp. Nasir zal uitleggen hoe dit allemaal in zijn werk gaat. En wat YMCA Nederland kan voor het werk in Palestina. Hij zal ook vertellen over de uitdagingen van werken in het Heilige Land en de soms gespannen verhoudingen met de autoriteiten in die regio.

 

Permi Vanek [Tsjechische Scouts]

Permi werkt bij de Tsjechische Scouting. Samen met YMCA Nederland is hij betrekken bij het internationale project ‘Measuring Impact of Youth Organisations’ (MIYO), dat het doel heeft om een instrument te ontwikkelen waarmee ‘de impact’ van jeugdwerk kan worden gemeten. Maar wat is Impact precies? En hoe meet je dat? Wie zijn hier allemaal bij betrokken? En wat betekent dit allemaal voor YMCA Nederland? Dit zijn allemaal dingen die besproken worden tijdens deze workshop.

 

Les Peters [YMCA Greater Long Beach, USA]

Les Peters is uitvoerend directeur van YMCA Greater Long Beach in Californië. Hij is sterk betrokken bij de ontwikkeling van deze YMCA tot een gezonde gemeenschap ‘community’ waarbij kinderen en volwassenen zichzelf kunnen zijn en zichzelf kunnen ontwikkelen. De YMCA in de Verenigde Staten is anders dan in Nederland. De ‘Y’ zet zich in voor de volksgezondheid en ontwikkeling van jonge mensen te verbeteren. Dit doen ze met sport, spel, zomerkampen, spelprogramma’s en nog veel meer! Peters is al meer dan 20 jaar actief bij zijn YMCA. Hij zal vertellen hoe hij YMCA Greater Long Beach omtoverde tot een hechte en inclusieve gemeenschap. Hij legt hierbij nadruk op inclusiviteit en gelijkheid – dit is heel belangrijk in het diverse en soms verdeelde Californië.

Partners

Wij bieden tal van boeiende manieren om in contact te komen met onze professionele aanbieders van diverse jeugdwerkprogramma’s uit verschillende groepen. Wil je ook deel uitmaken van onze professionele partnerprogramma’s, stuur dan een e-mail naar [email protected] voor meer informatie.

Aanmelding Congres YMCA 170 jaar

De aanmelding is gesloten. Helaas is het nu niet meer mogelijk om je voor het congres Y170 aan te melden.

Veelgestelde vragen

Dresscode casual chic, huh?

Mannen

Vrouwen

Waarom zou ik moeten komen?

Er zijn 5 redenen waarom jij dit niet mag missen:

Kennis

Het hele weekend staat in het teken van het delen van kennis en energie om je in de praktijk nog meer handvatten te geven voor het functioneren in de praktijk.

Netwerken

Samen de dialoog aangaan en het zoeken van verbinding met elkaar, zowel tijdens de diverse activiteiten, lezingen en workshops als tijdens het bezoeken van de kraampje op ons YMCA-marktplein.

Inspiratie

Laat je verassen door de workshops en lezingen, bespreek met elkaar de vernieuwingen op jouw vakgebied of laat je inspireren door de diverse activiteiten

Top sprekers

Bevlogen vakmensen delen met jou hun vernieuwende visies

Gezelligheid gegarandeerd

En natuurlijk is dit de belangrijkste reden om te komen, want er is genoeg tijd en ruimte om elkaar weer te zien en bij te praten. En niet te vergeten, op zaterdag gaan we elkaars kennis testen met de YMCA-pubquiz.

Hoe kom ik bij YMCA Nederland met het ov?

YMCA Nederland is te bereiken met bus 59 richting Zeist centrum vanaf Station Sportpark, Hilversum of bus 59 richting Hilversum vanaf Station Den Dolder. Met de bus stap je uit bij halte Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder.