21 en 22 oktober 2023

Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder

Congres Y170

‘Gelijkwaardigheid en Inclusie’

En de rol en betekenis van vrijwilligerswerk hierin.

Het aftellen is begonnen!

2023/10/21 08:00:00

Programma

LET OP! Het programma kan nog op details worden gewijzigd. Geen zorgen, wij houden jullie netjes op de hoogte.

Als je je aangemeld hebt, ben je zelfs de eerste die het hoort.

 

Zaterdagochtend 21 oktober

09.00 uur: Inloop

09.45 – 10.15 uur: Plenaire samenkomst

10.20 – 11.20 uur: Eerste ronde workshops (uitsluitend in het Engels)

11.30 – 12.25 uur: Tweede ronde workshops (uitsluitend in het Engels)

11.30 -12.30 uur: Ledencongres voor de leden

 

Zaterdagmiddag deel 1

12.30 – 13.30 uur: Lunch

13.45 – 15.15 uur: Verschillende kraampjes op ons YMCA-marktplein met vrijwilligers

 

Zaterdagmiddag deel 2

15.30 – 16.00/16.15 uur: Spreker Filip Coussee

16.30 – 17.30 uur: Pubquiz

 

Zaterdagavond

18.30 – 21.00 uur: Diner + award uitreiking met een optreden van Amber Rosa Lynn

 

Zondag 22 oktober

07.00 – 09.45 uur: Ontbijtbuffet

10.00 – 11.00 uur: Feestelijke dankdienst/viering met Albert Jan Stam en Gospelkoor Scheveningen

11.15 – 12.15 uur: Inbreng Lokale groepen

12.30 – 13.30 uur: Lunch

Belangrijke informatie

Kosten en voorwaarden

Kom 1 of 2 dagen en laat je onderdompelen in de wereld van de vrijwilliger en neem deel aan de vele interactieve programma’s of ontmoet gelijkgestemden uit de diverse groepen.

Tot en met 1 oktober kan je je nog aanmelden, mits er nog plaats is. Wat we uit ervaring weten is dat tijdens congressen de kamers vrij snel volgeboekt zijn.

Alle consumpties die ‘s avonds genoten worden, zijn voor eigen rekening.

 

Dresscode

Om het weekend een feestelijk karakter te geven, kunnen we ons voorstellen dat we ook beetje feestelijk kleed gaan. Wij geven dan ook de voorkeur aan een dresscode, namelijk Casual Chic.

 

Workshops

Alle workshops worden in het Engels gegeven en opgenomen zodat je het later terug kan beleven en niks mist.

 

Hoodie

We hebben speciaal voor ons 170 jarig bestaan een bijzondere hoodie laten maken. Je kan deze bestellen als pre-order voor het speciale tarief € 32,50. Tijdens het congres kan je betalen en ligt de hoodie voor je klaar. De hoodie is verkrijgbaar in 3 kleuren (navy/rood, blauw/geel en groen/wit), in het aanmeldformulier kan je je pre-order duidelijk maken.

 

Parkeren

Voor het gehele weekend geldt een gratis parkeren.

 

Kamerreservering

Het liefst willen we natuurlijk dat iedereen blijft slapen, we hebben dan alle tijd om met elkaar te praten en te lachen. Vandaar dat we de prijs hebben verlaagd om het voor een ieder toegankelijk te maken.

De organisatie behoudt het recht om een andere kamerindeling te hanteren als de situatie daarom vraagt.

Mocht je blijven overnachten, kan je in het hotel op zaterdag 21 oktober van 17:30 tot 18:30 uur inchecken.

 

Bevestiging van inschrijving

Na jouw digitale inschrijving ontvang je van ons een definitieve bevestiging van ons per mail.

Heb je binnen 24-uur niks ontvangen, neem dan contact met ons op.

 

Verhinderd

Als je verhinderd bent kan je collega in jouw plaats deelnemen. Graag dan naam, functie en het e-mailadres van desbetreffende collega aan ons doorgeven. Indien je jouw inschrijving wil annuleren dien je rekening te houden met de volgende regelingen:

Bij annulering tot 2 weken voor de datum van plaatsvinden, berekenen wij 50% van het bedrag als annuleringskosten. Bij latere annulering ben je het volledige bedrag verschuldigd.

Sprekers

Tijdens het tweede deel op zaterdagmiddag, zal onze spreker Filip Coussée je meenemen in de wereld van YMCA jeugdwerk en de bijbehorende zeven pijlers.

De YMCA is met zijn 170 jaar de oudste jeugdorganisatie in Nederland, al is zo’n oordeel zeer afhankelijk van wat we (soms retro-actief) beschouwen als jeugdwerk. We vinden in de zeven pijlers van het YMCA jeugdwerk heel wat elementen die we door de geschiedenis heen als kenmerkend zijn gaan zien voor wat we vandaag definiëren als jeugdwerk. In deze presentatie staan we stil bij hoe jeugdwerk zich ontwikkeld heeft, welke wegen we daarbij hebben ingeslagen en vooral ook welke wegen we links lieten liggen.  

We gaan op bezoek bij verschillende jeugdwerkpioniers, waar George Williams er uiteraard één van is. We bekijken hoe hun ideeën nog steeds voortleven in onze actuele jeugdwerkdiscussie en we staan stil bij de lessen die we daaruit kunnen trekken voor de YMCA, zeker ook in het licht van de actuele, enigszins gehypete, inclusie- en diversiteitsidealen.  

We besluiten dat de waarde van inclusie in het jeugdwerk overschat wordt en dat de focus wat meer mag verschuiven naar inclusie door het jeugdwerk.

 

Filip Coussée

Filip Coussée is doctor in de pedagogische wetenschappen en deeltijds verbonden aan de vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek van de UGent. Hij focust, vanuit historisch perspectief, op de pedagogische aspecten van sociaal werk en de sociale aspecten van pedagogische praktijken. Hij organiseerde, samen met de Youth Partnership, tussen 2008 en 2018 zes internationale workshops rond de geschiedenis van het jeugdwerk in Europe. In 2011 was hij voorzitter van de internationale visitatiecommissie Positief Jeugdbeleid in Nederland.  Professioneel werkt hij al ruim 10 jaar als coördinator van een oriëntatiecentrum jeugdhulp in West-Vlaanderen.

 

Albert Jan Stam

Op de zondagochtend zal dominee Albert Jan Stam voorgaan in de viering.

De YMCA heeft mij sterk gevormd. In 1985 ben ik er als beginnend theologiestudent actief geworden. Dat begon met het leiden van vakantieweken op de Ernst Sillemhoeve. Daarna werden het buitenlandse reizen en internationale uitwisselingskampen. Ik was o.a. ook lid van de vluchtelingencommissie en maakte deel uit van het landelijk bestuur. Zo nu en dan schreef ik in ‘Komby’, de toenmalige periodiek voor clubleiding en vakantiestaven. In de afgelopen jaren heb ik diverse malen in allerlei verbanden meegedacht over identiteit, besturing, inrichting en toekomst van YMCA-Nederland. Momenteel zit ik in de Raad van Advies en ben ik een van de vertrouwenspersonen binnen de YMCA.

 

Ik ben koopman-dominee. Na mijn studie ben ik gemeentepredikant geworden in Blokzijl en Leusden. Na het afronden van mijn promotieonderzoek op het terrein van de internationale oecumene (hiertoe mede geïnspireerd door de YMCA) werd het tijd voor iets anders. Ik verbond mij aan organisatieadviesbureau Berenschot en ging mij bezighouden met bedrijfsethiek en integriteitsvraagstukken. Ik werd executive (team)coach, directeur op Nyenrode, directeur bij Epafras (geestelijke zorg aan Nederlandse gedetineerden in het buitenland) en kreeg diverse toezichtsfuncties. Momenteel ben ik mede-eigenaar van Strategic Management Centre in Laren (NH) als specialist op het gebied van ethiek, gedrag en cultuur in organisaties. Ik ga nog af en toe voor in kerkdiensten en adviseer de landelijke Protestantse Kerk over de ontwikkeling van predikanten en over samenwerking binnen de kerk. Ik ben getrouwd met een studiegenoot, Machteld Timmer, en wij hebben drie volwassen, inmiddels werkende, kinderen.

Partners

Wij bieden tal van boeiende manieren om in contact te komen met onze professionele aanbieders van diverse jeugdwerkprogramma’s uit verschillende groepen. Wil je ook deel uitmaken van onze professionele partnerprogramma’s, stuur dan een e-mail naar [email protected] voor meer informatie.

Aanmelding Congres YMCA 170 jaar

Meld je aan via dit formulier. Per persoon graag een apart aanmeldformulier invullen.

Stap 1 van 2

Adres(Vereist)

Veelgestelde vragen

Dresscode casual chic, huh?

Mannen

Vrouwen

Waarom zou ik moeten komen?

Er zijn 5 redenen waarom jij dit niet mag missen:

Kennis

Het hele weekend staat in het teken van het delen van kennis en energie om je in de praktijk nog meer handvatten te geven voor het functioneren in de praktijk.

Netwerken

Samen de dialoog aangaan en het zoeken van verbinding met elkaar, zowel tijdens de diverse activiteiten, lezingen en workshops als tijdens het bezoeken van de kraampje op ons YMCA-marktplein.

Inspiratie

Laat je verassen door de workshops en lezingen, bespreek met elkaar de vernieuwingen op jouw vakgebied of laat je inspireren door de diverse activiteiten

Top sprekers

Bevlogen vakmensen delen met jou hun vernieuwende visies

Gezelligheid gegarandeerd

En natuurlijk is dit de belangrijkste reden om te komen, want er is genoeg tijd en ruimte om elkaar weer te zien en bij te praten. En niet te vergeten, op zaterdag gaan we elkaars kennis testen met de YMCA-pubquiz.

Hoe kom ik bij YMCA Nederland met het ov?

YMCA Nederland is te bereiken met bus 59 richting Zeist centrum vanaf Station Sportpark, Hilversum of bus 59 richting Hilversum vanaf Station Den Dolder. Met de bus stap je uit bij halte Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder.