Internationaalinternationaal-nieuwsvluchtelingenwerk

Sinds een week ziet Europa en de wereld er ineens heel anders uit, en zijn we opgeschrikt door een oorlog in Oekraïne. De afgelopen dagen hebben we nauw contact gehad met onze collega’s in Oost Europa. We voelen ons verbonden en willen graag iets beteken in deze tijd.

 

Statement

YMCA Europa en World YMCA hebben een gezamenlijke statement gemaakt. Als YMCA Nederland onderschrijven wij dit statement omdat we vanuit onze missie en visie geloven in samen, samenwerken en in een samenleving waarin ruimte een aandacht is voor iedereen. Er is aan ons gevraagd geen verdere statements te doen om de lokale YMCA groepen aldaar niet in de problemen te brengen.

 

Lokale noodhulp door de YMCA

De YMCA’s van Roemenië, Litouwen, Slowakije en Polen zijn in samenwerking met andere NGO’s actief aan de grens met Oekraïne. Eten en drinken wordt uitgedeeld en via collega’s daar weten we dat er grote behoefte is aan medische middelen, hygiëne producten, dekens en slaapzakken. Deze week heeft een werkgroep zich gebogen over hoe we vanuit Nederland hier een rol in kunnen spelen. En ook over de situatie als mensen en kinderen uit de Oekraïne naar Nederland komen. Hoe kunnen we hen, nationaal en lokaal, helpen. Wil jij je ook inzetten? Meld je via [email protected] en geef aan wat je zou kunnen of willen betekenen.

Donaties

Een donatie voor de hulp in Oost Europa is erg welkom! We zullen ervoor zorgen dat jouw donatie op de juiste plek komt en goed wordt gebruikt. Je kunt een donatie doen via Donaties – YMCA Nederland of een bedrag overmaken op bankrekening NL41 RABO 03752 29752 t.n.v. Vereniging YMCA Nederland te Den Dolder o.v.v. Hulp Oost Europa.

Wil je spullen doneren, die op dit moment hard nodig zijn, zoals slaapzakken, dekens, zaklantarens, etc. Neem dan ook contact met ons op.

Actueler dan ooit lijkt ons programma Internationale Uitwisseling: Then, Now, Later – YMCA Nederland Met zeven YMCA’s uit Oost en West Europa wordt er met jongeren tussen de 18 en 35 jaar een week lang samengewerkt en nagedacht over een wereld vol vrede. Dit programma is in samenwerking met Roots for Peace van YMCA Europe en mogelijk gemaakt door een Erasmus+ subsidie. Misschien wil je, juist nu, ook meedoen of meehelpen. Ook hiervoor kun je een mail sturen naar [email protected]

(foto van het team van YMCA Roemenië, aan de grens)