NieuwsVakanties

Het bestemmingsplan voor het nieuwe kampterrein in Woudenberg ligt sinds 7 december ter inzage. Daardoor komt de realisatie van de plannen steeds dichterbij. “Het terrein naast het Henschotermeer is een geweldige plek voor ons”, zegt directeur Alex Huften van YMCA Kampeercentra. “Vanaf 2024 willen we de eerste kampen voor schoolgroepen en kinderen daar huisvesten. Daarom zijn we erg blij dat het officiële traject is ingezet.”

De YMCA verzorgt al bijna 100 jaar kampen voor schoolgroepen in de bossen van Leusden. De organisatie pacht het terrein van Landgoed Den Treek- Henschoten. De eigenaar van het landgoed wil de natuur versterken en alle recreatieve activiteiten uit het Ontwikkelkader Henschotermeer bij elkaar groeperen. Daarom werd de YMCA verzocht te verhuizen. In Woudenberg werd een geschikte plek gevonden, namelijk op het terrein dat tot voor kort werd gebruikt door de Nederlandse Caravan Club (NCC). Hiervoor moest wel het bestemmingsplan worden gewijzigd. Deze mijlpaal is nu bereikt.

Plannen

Samen met het landgoed, de betrokken gemeenten, Provincie Utrecht en andere belanghebbenden is veel onderzocht en overlegd. Vastgoedadviseur Timo Beumer van TBVA begeleidt het proces in opdracht van de YMCA: “We hebben plannen ontwikkeld, tekeningen gemaakt en informatiebijeenkomsten georganiseerd. Er is onderzoek gedaan naar de impact voor de natuur, de veiligheid, de belangen van omwonenden en naar de beste inrichting van het terrein”.

Natuurwaarden

Uit ecologisch onderzoek blijkt dat de natuurwaarden op het landgoed een flinke impuls krijgen door de voorgenomen verhuizing van de YMCA van Leusden naar Woudenberg. Het kampeerterrein in Leusden wordt teruggegeven aan de natuur. Dit terrein is groter dan het nieuw in te richten gebied in Woudenberg. Bovendien zijn de natuurwaarden daar veel kansrijker. Het landgoed heeft al geruime tijd mooie plannen klaarliggen om de kwaliteit van de natuur in Leusden te verbeteren.

Nieuwe kans

Voor de YMCA medewerkers en vrijwilligers betekent de verhuizing zowel het afscheid van een geliefd terrein als een nieuwe kans, vanwege de prachtige ligging bij het Henschotermeer. Alex Huften: “Onze nieuwe locatie komt nu echt binnen handbereik. We richten het terrein zo in dat we voor de kids een onvergetelijke ervaring creëren; slapen in tenten in de natuur, samen spelen en veel buiten zijn. Dat is waar we het voor doen!”

Meer informatie

Het ontwerp bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken ligt van 7 december 2022 tot en met 17 januari 2023 ter inzage in het gemeentehuis van Woudenberg en is tevens beschikbaar op www.woudenberg.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl.

Wilt u op de hoogte blijven? Kijk dan op www.ymcawoudenberg.nl. Vragen kunt u stellen via [email protected].