Nieuws

Op een vrijdagavond in maart stroomde de Ernst Sillem Hoeve in Den Dolder vol met zo’n 50 YMCA’ers uit heel Nederland. Lokale vrijwilligers, trainers, persoonlijke leden, beroepskrachten, iedereen kwam met een andere achtergrond met maar eenzelfde doel: kijken naar de toekomst van de YMCA: waar gaan we naartoe in de komende elf jaar?

Op zoek naar het kruimelpad

Dagvoorzitter Floris Muller (o.a. bestuurslid bij zusterorganisatie Stichting Buitendoor en oudvoorzitter van YSocialBusiness) daagde ons uit vooral te spreken met onbekende mensen om contacten te leggen en elkaar te inspireren. Dat gebeurde dan ook veelvuldig.

Goochelaar Henk Arnoldus

Ook sprekers van buiten de YMCA namen deel aan het programma. Op vrijdagavond was het beurt aan Henk Arnoldus. Henk was vroeger leraar op een basisschool en tegenwoordig werkzaam als goochelaar die met snelle trucs en wonderlijke ervaringen je beeld van de werkelijkheid verandert. Aan de hand van het boekje ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’ daagde hij de aanwezigen uit om vooral te durven nieuwe wegen in te slaan. In het jeugdwerk is het makkelijk en veilig vooral te blijven doen wat we altijd al deden. Maar dat schept geen nieuwe kansen en mogelijkheden. Door ook om het hoekje te durven kijken en gewoon te gaan kan je leven een compleet nieuwe wending krijgen.

Dromen, durven, doen

Interactie is een groot gemeengoed bij de YMCA. Ervaringen delen, dromen bespreken en activiteiten doen in drie workshops.
Vrijwilligers zijn met elkaar in gesprek gegaan tijdens een potje Ganzenbord. Dromen werden met elkaar gedeeld en vrijwilligers maakte kennis met de andere facetten binnen de YMCA. Als voorbeeld vertelde een vrijwilliger die internationaal erg actief is geweest over het werk van YMCA wereldwijd en deelden bestuursleden van vier verschillende verenigingen hun ervaringen met elkaar. Alles stond in het teken van uitwisseling en van elkaar leren.

Vrijwilligers met elkaar in gesprek.

Durven heeft alles te maken met uit je comfortzone komen, je zekerheden loslaten en vertrouwen op dat het goed komt. Het is gewoon leuk om met ons mee te doen! Met enkele ludieke werkvormen leerden de deelnemers uit hun comfortzone komen, ervaren dat het niet eng is, maar leuke en interessante dingen/contacten op kan leveren. Met een groep een stuk zeil omdraaien terwijl de hele groep erop staat, vraagt niet alleen goede communicatie, maar ook vertrouwen en contact maken.
Bij Doen waren twee verhalen te horen van vrijwilligers met een lange staat van dienst binnen de YMCA. De een nog jong, de ander wat minder jong qua leeftijd maar beiden door veel kansen en potentie binnen de YMCA gegroeid. Als mensen je potentie ziet en je de kansen grijpt kom je op de mooiste plekken.

Graffiti spuiten

Workshop graffiti spuiten

Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijtbuffet in het nieuwe restaurant Rexdaalder was het op zaterdagmorgen de beurt aan jongerencommunicator en graffiti-artist André Merlijn van Bureau Coen. Hij nam ons mee naar buiten om aan de slag te gaan met spuitbussen om met elkaar een kunstwerk te maken. Allemaal heel verschillend maar uiteindelijk tot één geheel. Eenmaal weer binnen gaf André ons een inkijk in de belevingswereld van jongeren en hoe hen te motiveren tot het doen van vrijwilligerswerk. Belangrijkste boodschap: blijf als organisatie bij jezelf en zet voor de jongeren een kruimelpad uit waarbij ze steeds meer van de organisatie ontdekken. Kom niet meteen met contracten en voorwaarden aanzetten, maar laat ze eerst kennismaken en ervaren, dan gaan ze vanzelf meedoen.

De koks van de Ernst Sillem Hoeve hadden een uitgebreid lunchbuffet klaargezet waar smakelijk van gegeten werd. In het middagprogramma was er opnieuw keuze uit workshops: een lezing van Joost van Alkemade, directeur van NOV over het werven en behouden van vrijwilligers of een workshop van Joost Vlasblom en Rosanne Verhoeven over het verzinnen van activiteitenprogramma’s waarbij vooral de ‘Why’ uit de communicatiemethode ‘Golden Circle’ centraal stond.

Een intensieve tweedaagse waarbij de deelnemers vooral blij waren met nieuwe en hernieuwde contacten binnen de gehele YMCA en het gezamenlijk vooruitkijken naar de toekomst.
Kijk voor een uitgebreide fotoreportage op onze Facebook-pagina of bekijk hier de aftermovie: